Полезно
Защо да използваме екран за мултимедията си? (защо да използваме прожекционен екран, нужен ли ни е екран)
Въпреки че можете да прожектирате и върху бяла стена, висококачествени...
5 златни правила за проектор за домашно кино
Изборът на проектор за домашно кино може да изглежда обезсърчителен. Във...
Първи стъпки при избор на проектор
За да получите възможно най-добрата картина - независимо дали гледате ф...
Представяме ви робота Fable
Представете си един различен и интересен начин за преподаване.  ...

Прожекции на миналото чрез съвременни технологии с лазерен проектор Vivitek.

18 Август 2023 г.
Прожекции на миналото чрез съвременни технологии с лазерен проектор Vivitek.
Олдензаал е град с богата история. През Средновековието той е смятан за най-важния град в района Твенте в Холандия, служейки както като религиозен, така и като търговски център. Разположена на кръстопът, нейната църква – пълна с впечатляващи канони – е спомагала за стимулирането на процъфтяваща търговия не само в региона, но и с градове, свързани с мощната Ханза, средновековна търговска и отбранителна конфедерация на търговски гилдии и пазарни градове в Централна и Северна Европа.
Предмет на дебат сред историците е дали Олдензаал е бил истински ханзейски град, което е трудно да се докаже, като се има предвид, че пожарът в Хелмих от 1492 г. превръща почти целия град в пепел, което води до загубата на много важни документи, свързани с историята на града. Въпреки че има малко видими доказателства за ханзейския период на Олдензаал, сега има много възможности за дигитално изследване на историята от културно-историческа гледна точка, благодарение на проекта Oldenzaal Digital Hanseatic City, управляван от Stichting Oldenzaalse Musea (Фондация Музеи на Олдензаал). Благодарение на проекта, специално създадена историческа компилация (използваща дигитализирани версии на исторически документи) представя историята на ханзейското минало на Олдензаал в увлекателен и завладяващ формат на цифрова прожекция.

Минало, показвано на всички
Като се има предвид ролята на Олдензаал в развитието на Твенте, фондацията имаше амбицията да сподели историите от миналото на града с обществеността. Две истории по-специално са от съществено значение за оформянето на съвременния Олдензаал: ролята му по време на Осемдесетгодишната война и развитието на Олдензаал като ханзейски град. За да изобрази историите лесно и достъпно, фондацията на музеите избра да ги представи в публично пространство, използвайки усъвършенствано прожекционно картографиране. В петминутна прожекция материалите, достъпни дигитално (вариращи от официални документи до археологически находки, офорти, гравюри, карти и т.н.), са допълнени с анимация, за да предадат историята по достъпен и увлекателен начин.
TriMotion, доставчик на решения, базиран в Холандия, използва своя творчески и технически талант, за да прехвърли историята на Олдензаал в кратки анимации, но с модерна нотка. Например, Осемдесетгодишната война е визуализирана в осемминутна анимация, проследяваща различни герои, които са играли важни роли за града през този период.
Анимациите бяха прожектирани в базиликата Плехелмус в Олдензаал в продължение на няколко дни и бяха акцентите на обиколките с екскурзовод, проведени из града. Като допълнителна функция беше разработена и версия на Тетрис в реален размер. Посетителите можеха да разместват блоковете на църквата с помощта на контролер и да се състезават за най-висок резултат.

Проектор, проектиран да издържи изпитанието на времето
TriMotion консултира фондацията, когато се стигна до избора на надежден и лесен за използване проектор за прожекционно картографиранесс голямо натоварване. Те също помогнаха за обучението на доброволци да работят с проектора и озвучителната система, така че проектът да работи независимо. Доставчик на хардуер за този проект беше MAV Techniek. TriMotion се обърна към нас, за да препоръча подходящ проектор, който да отговаря на изискванията за този проект. Въз основа на нуждите на клиента, показваното съдържание и средата, в която ще се използва проекторът, MAV Techniek избра лазерния проектор Vivitek DU9800z с яркост 18 000 ANSI лумена. Проекторът предлага много предимства за системните интегратори поради малкия си корпус и лекото тегло, което позволява лесна и бърза инсталация. Той предлага нова функция за постоянна яркост, която помага за намаляване на необходимостта от смесване и персонализиране на яркостта, докато вграден сензор за светлина в проектора следи нивото на светлината. DU9800Z е много стабилен и е идеално подходящ за 24/7 работа с ниска намеса на потребителя, точно каквото е необходимо за този проект. MAV Techniek избра Vivitek DU9800Z, защото отговаря на изискванията на фондацията за качество и стойност, както и предлага увереността от пет години гаранция.

Поддържане на историята в движение
Поради изискванията за пространство и прожекции, проекторът е поставен на една страна, което му позволява да прожектира в портретен формат, докато лифтът на колела от Audipack се използва за повдигане и накланяне. Прожекцията е върху повърхност, която е приблизително 25 метра висока и 14 метра широка, за да се създаде дисплей с истинско въздействие.
Всеки ден проекторът се съхранява в музея и понякога се пренася до църквата, където доброволци го използват, за да прожектират върху стените на историческата сграда.
Благодарение на този вдъхновен проект, жителите и посетителите на Олдензаал вече могат да се докоснат до част от историята на града в публично пространство, вдъхвайки живот на истории, които обикновено са достъпни само чрез затворени архиви. Комбинираните усилия на TriMotion, MAV Techniek, фондацията на музеите и Vivitek гарантират, че тези анимации ще създадат осведоменост и признателност за историята на града още много години.


Полезно
Защо да използваме екран за мултимедията си? (защо да използваме прожекционен екран, нужен ли ни е екран)
Въпреки че можете да прожектирате и върху бяла стена, висококачествени...
5 златни правила за проектор за домашно кино
Изборът на проектор за домашно кино може да изглежда обезсърчителен. Във...
Първи стъпки при избор на проектор
За да получите възможно най-добрата картина - независимо дали гледате ф...
Представяме ви робота Fable
Представете си един различен и интересен начин за преподаване.  ...
Новини
Партньори