Полезно
Защо да използваме екран за мултимедията си? (защо да използваме прожекционен екран, нужен ли ни е екран)
Въпреки че можете да прожектирате и върху бяла стена, висококачествени...
5 златни правила за проектор за домашно кино
Изборът на проектор за домашно кино може да изглежда обезсърчителен. Във...
Първи стъпки при избор на проектор
За да получите възможно най-добрата картина - независимо дали гледате ф...
Представяме ви робота Fable
Представете си един различен и интересен начин за преподаване.  ...

Ревю на лазерен проектор Vivitek DU4871Z от тестове на AV Views

03 Ноември 2022 г.
Ревю на лазерен проектор Vivitek DU4871Z от тестове на AV Views
Професионалните презентации с помощта на проектор поставят високи изисквания към устройството. За да създадете голяма и контрастна картина на стената при силна околна светлина, високата ярост е от съществено значение. Разбира се, очаква се оптимална физическа разделителна способност, така че да не се губят детайли и не на последно място, цветното представяне трябва да изглежда чисто и ясно във всички нюанси. Любопитни сме да видим дали Vivitek DU4871Z отговаря на толкова високи стандарти.
Тайванската компания за електроника Delta Electronics е гигантът зад Vivitek. Под неговия покрив се произвеждат DLP проектори за много от известните производители. Така че можете да очаквате, че собствената марка "Vivitek" също е в крак с най-новите технологии. Днес взехме за тестове DU4871Z, който наскоро излезе на пазара.
Техническите данни на този DLP професионален лазерен проектор, дават основание да очакваме много. Комбинацията от лазер и фосфор се утвърди като източник на светлина за професионални проектори от този клас. В сравнение със старите лампи, тази технология предлага много предимства. Той е значително по-издръжлив, по-надежден и има относително постоянна светлинна мощност през целия си живот. Освен това лазерният източник на светлина може да се включва и изключва на кратки интервали, без да се повреди.
За използване в театри, музеи или на сцени също може да бъде интересно, че проекторите с лазерна светлина могат да се управляват във всяка пространствена позиция. Може също да се забележи, че DLP проекторите, на които в миналото винаги им липсваха чисти цветове при пълна светлинна мощност с лампи, сега могат да осигурят значително по-добър резултат дори при максимална мощност.
Нашето тестово устройство е оборудвано с модерен лазерно-фосфорен светлинен източник и цветно филтърно колело. Така че очакваме не само пълен цветен блясък, но и много добра светлинна мощност. Vivitek определя 7000 лумена за този проектор. Особено през лятото, когато светлите стаи са заляти от светлина до вечерта, високата светлинна мощност е важна, за да може да се покаже голяма прожекция с достатъчен контраст. На практика контрастът, който може да бъде показан на дневна светлина, няма нищо общо с контрастното съотношение, посочено от производителя. Лабораторната стойност, която Vivitek определя за това устройство като 2 500 000:1, на практика е утопия. Нека си представим огромна прожекция от около 5 х 3 метра, т.е. 15 m². Ако прожектираме полубяло, получерно изображение с нашия проектор със 7000 лумена, тогава около 467 лукса достигат до „бяло“ на прожекционния екран. В случай на "черно", само 0,000187 лукса трябва да достигне прожекционния екран! Осезаемият контраст е интересен само за прожекционната практика. В нашия пример 467 лукса все пак ще достигнат от проектора на екрана. Нека си представим разумно затъмнена стая, в която остатъчната светлина върху прожекционния екран ще бъде измерена на 90 лукса. Тогава ще имаме контрастно съотношение 5:1 и ще бъдем на стойност, която се счита за напълно достатъчна за презентация.
Дотук с анализа на лумени и контраст. Нека сега да се обърнем към нашия тестов кандидат. Vivitek DU4871Z е много компактен за определената си светлинна мощност от 7000 лумена и с тегло около 10 кг е лесен за пренасяне. Но вероятно ще се използва постоянно инсталиран. Прожекционният обектив с ръчно управление е напълно интегриран в корпуса. Фокусът може да се управлява отпред, а размерът на изображението (увеличение/намаление) отгоре през вдлъбнатина. Увеличаването и фокусирането си влияят слабо. Устройството предлага и хоризонтално и вертикално изместване на обектива, за да може оптимално да регулира позицията на изображението.

Интерфейси на Vivitek DU4871Z
Панелът с интерфейси на гърба напълно отговаря на професионалните изисквания. Налични са и три HDMI входа, единият с MHL, както и HDBaseT за по-дълги кабелни маршрути. Но се предлагат и аналогови входове и изходи в стандарта VGA и стария FBAS. Мрежовата връзка, разбира се, е възможна и улеснява интегрирането в сложни медии и управление.
Включваме проектора и след 5 секунди вентилаторите се включват безпогрешно, след което след общо 40 секунди се вижда нашата картина. Въпреки че устройството ни е настроено на „Презентация“, всички цветове са чисти, ясни и ярки. Няма от какво да се оплакваме при всички други настройки на картината, дори и при най-ярките. Техниците на Vivitek са оптимизирали своята технология BrilliantColor, така че DU4871Z да предоставя най-доброто качество на цветовете дори при най-висока светлинна мощност. Сега възниква въпросът дали нашият тестов кандидат също може да създаде своя цветен блясък с определената светлинна мощност.
Прожектираме бяло изображение с размер точно един квадратен метър, което улеснява стандартизацията за нас, тъй като измерените стойности на осветеността след това съответстват точно на полезния светлинен поток на проектора. В съответствие със стандарта, измерванията се правят в средата на девет измервателни полета с еднакъв размер. Средната се изчислява от измерените стойности и вече имаме крайния резултат. В този случай нашият кандидат постига 6444 лумена, което е много добре в границите на толеранс от +- 10%. Имаме удоволствието да кажем, че проекторът, който тествахме, следвайки стриктно спецификациите на валидния IEC стандарт, безпроблемно постигна определената светлинна мощност. След изключване на проектора вентилаторите продължават да работят поне две минути, преди да утихне. Проекторът не може да се рестартира по време на последващо охлаждане. което е в границите на толеранс от +- 10%.
IR дистанционното управление може да се свърже и с помощта на кабел, например при инсталации за задна проекция. Той е ясно структуриран и позволява бърз достъп до всички важни функции. Интегрирана лазерна показалка може да се използва по всяко време по време на курсове за обучение и презентации.

Заключение
DU4871Z е много ярък проектор с определени 7000 лумена, който може да се използва отлично и в по-големи зали за обучение и конферентни зали. Неговата разделителна способност от 1920 x 1200 пиксела позволява детайлен дисплей дори при големи размери на изображението. Особено забележително е много доброто представяне на цветовете дори при пълна светлинна мощност, което често не се получава при други DLP проектори. Използваният лазерен фосфорен светлинен източник е особено издръжлив и здрав, така че едва ли трябва да се съобразявате със специални разходи за поддръжка. Отместването на обектива не работи оптимално. С нашето устройство трябваше да натиснем дълбоко съответните колела за настройка, преди да променим позицията на изображението, като ги завъртим. Силният шум от вентилатора също може да бъде осезаем, когато проекторът работи на пълна светлинна мощност.


Полезно
Защо да използваме екран за мултимедията си? (защо да използваме прожекционен екран, нужен ли ни е екран)
Въпреки че можете да прожектирате и върху бяла стена, висококачествени...
5 златни правила за проектор за домашно кино
Изборът на проектор за домашно кино може да изглежда обезсърчителен. Във...
Първи стъпки при избор на проектор
За да получите възможно най-добрата картина - независимо дали гледате ф...
Представяме ви робота Fable
Представете си един различен и интересен начин за преподаване.  ...
Новини
Партньори