Полезно
Защо да използваме екран за мултимедията си? (защо да използваме прожекционен екран, нужен ли ни е екран)
Въпреки че можете да прожектирате и върху бяла стена, висококачествени...
5 златни правила за проектор за домашно кино
Изборът на проектор за домашно кино може да изглежда обезсърчителен. Във...
Първи стъпки при избор на проектор
За да получите възможно най-добрата картина - независимо дали гледате ф...
Представяме ви робота Fable
Представете си един различен и интересен начин за преподаване.  ...

5 златни правила за проектор за домашно кино

12 Април 2019 г.
 5 златни правила за проектор за домашно кино

Изборът на проектор за домашно кино може да изглежда обезсърчителен. Във всеки един момент се предлагат много модели, всеки от които има свои собствени уникални предимства и недостатъци, като всеки от тях се обявява за "правилен". Ключът към опростяването на процеса е да определите какво имате нужда и след това да намерите мултимедии, които отговарят на вашите критерии.За да намерите подходящия видео проектор за домашното си кино, прочетете по-долу, за да отговорите на тези пет важни въпроса:

- Какъв формат на картината искате?

- Каква резолюция е най-подходяща за вас?

- Колко ярък би трябвало да е?

- Какъв контраст ви е нужен?

- Какви са вашите инсталационни ограничения?

 

Формат: Когато говорим за формати 4: 3 и 16: 9, говорим за правоъгълната форма на видео изображението или за това, което се нарича съотношение на изображението. Стандартният телевизор има съотношение 4: 3. Това означава, че картината е четири единици широка за всеки три единици височина. Стандартът за HDTV е 16: 9, който е с 16 единици ширина на всеки 9 единици височина. Така че HDTV 16: 9 е хоризонтално по-широк от обикновения телевизор, който за сравнение изглежда почти квадрат.

Но това не са единствените възможни формати, различните филми, музикални видеоклипове и друго съдържание на DVD се предлагат в различни формати, включително 1.33, 1.78, 1.85, 2.00, 2.35, 2.4, 2.5 и така нататък. Съдържанието на Blu-Ray диск, което е с висока разделителна способност, обикновено е 1,78: 1 или по-широко, като популярните съотношения на изображението са 2,35: 1 или 2,4: 1. Така че няма универсален стандарт за правоъгълната форма на видео картина. Едно нещо обаче е ясно: без значение какъв формат изберете, той НЯМА да  отговаря на всички видео материали, които ще искате да гледате в присъщата му резолюция, а ще ги интерполира. Тъй като няма идеално решение, какъв е правилният формат за вашата система?

Най-популярният избор за система за домашно кино е проектор 16: 9 и екран 16: 9. Но някои хора все още харесват по-класическия формат на проектор 4: 3 с екран 4: 3, тъй като всички класически филми преди 1953 г. са направени в този формат. Има и голям интерес към специализираните супер-широкоекранни 2.35: 1 системи. Всяка от тези три конфигурации предлага някои уникални предимства, както и някои недостатъци, които трябва да се имат предвид преди да изберете.

Следващата стъпка е изборът на резолюция.

Разделителната способност на проектора (или по-точно неговата "присъща резолюция") е броя на пикселите, които възпроизвежда за създаването на изображение. Колкото по-висока е резолюцията на проектора, толкова повече пиксели има.

Разделителната способност на проектора е означена с едно или две числа. Присъщата резолюция с две числа може да бъде посочена като "1280x720". Първото число показва колко пиксела има във всеки хоризонтален ред, а второто число е колко пиксела съставляват всяка вертикална колона. Ако умножите двете числа, ще получите общия брой пиксели на изображението. Често резолюцията на проектора е посочена от едно число и буква, като "720p" или "1080p". Това обозначение се отнася до вертикалната разделителна способност или към второто число в обозначението с две цифри, а буквата "p" се отнася до прогресивно сканиране, което обозначава, че цялата картина се показва едновременно (а не редуване на четни и нечетни редове например).

Като цяло, колкото по-висока е резолюцията, толкова по-висока е и цената на проектора. Предимствата на по-високите разделителни способности са, че (a) те могат да показват повече детайли в картината (при условие, че видео сигналът има същата детайлност) и (б) намаляват или премахват видимостта на пикселната структура. И двете са изключително желани в доброто домашно кино.  Разликите в цените не са толкова сериозни, колкото преди 1-2 години, но все още е необходимо да бъдат взети предвид.

Най-новата предлагана резолюция е наречена 4K или Ultra HD. Разделителната способност използва естествена пикселна матрица от 4096x2160 или 3840x2160 - четири пъти пикселите от 1080p. Понастоящем 4K съдържанието е твърде оскъдно, а 4K проекторите са все още доста скъпи.

Понастоящем препоръчваме проектори с разделителна способност 1080p за домашно кино, тъй като цените сега са достъпни за повечето потребители на мултимедии. Ако искате да ползвате проектора и за видео и за данни, трябва да обмислите 1280x800 формат, както и проектори за данни, използващи WUXGA (1920x1200), които са извън обхвата на тази статия.

Яркост: Колко осветление възприемат очите ви от екрана зависи от два фактора: (1) светлинният изход на проектора и (2) отразяващите свойства на екрана.

Има два основни метода за измерване на светлината при мултимедийните проектори. Единият е ANSI луменовата оценка на мултимедията. При него се измерва светлинната енергия, генерирана от самия проектор. Вторият е foot-Lamberts (fL), който отчита екрана и измерва общата светлина, която се отразява обратно към аудиторията. От двата foot-Lamberts (fL)е по-добрият метод при избор на домашното ви кино. Тъй като обаче той зависи от размера на екрана и от фактора на отражение (Gain) на платното, няма спецификация fL, публикувана от производителите на мултимедийни проектори.

Когато става дума за проектори за домашно кино, по-ярко определено не е по-добре. Това, което искате, е проектор, който произвежда достатъчно светлина, за да запълни екрана с добър контраст, но не толкова ярък, че да уморява очите, когато се гледа повече време.

Контрастът е разликата между най-светлите и най-тъмните части на едно изображение. Колкото е по-голяма тази разлика, токлова е по-висок контрастът.

При мултимедийните проектори за бизнес и обучения, яркостта е от първостепенно значение, а контрастът не е толкова важен. При мултимедиите за домашно кино е точно обратното.  Контрастът е може би най-важното измеримо качество на проектора за домашно кино. Проекторът с висок контраст създава картина с дълбок черен цвят и ясни детайли на сенките. Контрастът по същество дава "дълбочина" на видеоизображенията. Проекторът с отличен контраст може да направи двуизмерното изображение да изглежда почти триизмерно.

Контрастните съотношения, отбелязани в спецификациите на проекторите, могат да бъдат отчетени по един от двата начина. Ако той просто казва "Контраст", той обикновено показва съотношението най бялото бяло и най-тъмното черно, което проекторът може да произвежда (Full on/Full off). Ако е посочено "ANSI contrast", съотношението е определено чрез показване на мрежа от бели и черни квадратчета и измерване на относителната яркост на всяко от тях. Контрастът on/off винаги е много по-голям и обикновено се посочва в спецификациите на мултимедиите, но ANSI контрастът е малко по-точно представяне на това, което проекторът ви е в състояние да покаже при която и да е сцена.

Относно инсталацията: и най-добрият прожектор на света е ниезползваем, ако не може да се впише в интериора ви. За да направят мултимедийните проектори лесни за употреба в ралични помещения и с различни по размер екрани, производителите интегрират обективи с мащабиране (зум), или късофокусни обективи.

Обективът с мащабиране може да увеличи или намали прожектираното изображение чрез преместване на вътрешните оптични елементи на обектива. Това позволява на проектора да доставя желания размер на изображението от различни разстояния. Някои проектори имат много ограничен диапазон на увеличение. Например обектив 1.20: 1, понякога отбелязан като 1.2x, означава, че максималният размер на изображението е само с 20% по-голям от минималния размер, постигнати от едно и също разстояние.

Друга функция, която улеснява инсталирането, е изместването на обектива. Това е способността да се движи прожектираното изображение нагоре или надолу, наляво или надясно, като в същото време проекторът остава неподвижен. С тази функция поставяте проектора там, където го искате и регулирате обектива така, че изображението да се побере перфектно на вашия екран.

Ако проекторът няма отместване на обектива, една алтернатива е да наклоните проектора така, че изображението да запълни екрана от позицията, в която искате да поставите проектора. Това обаче ще доведе до трапецовидно изображение. Можете да го изправите с помощта на функцията корекция на трапеца, но това е нещо, което трябва да избегвате, ако е възможно. Корекцията на трапеца кара проектора да използва по-малко пиксели, за да покаже изображението и мащабира изображението, за да се побере в новата по-малка пикселна матрица., т.е. губи се от резолюцията.

При малки помещения или необходимост от разполагане на проектора в близост до екрана използвайте мултимедия с късофокусен обектив. Тези обективи дават възможност да се изпълни екран с диагонал 100 инча само от около метър разстояние (за сравнение обективите с мащабиране ще изпълнят 100 инчов екран от разстояние поне 2.8м). Късофокусните обективи са особено подходящи за класните стаи, за да не се вижда сянка от учители и ученици върху екрана или бялата интерактивна дъска, но в домашното кино също са приложими, най-вече за любителите на компютърни игри, управлявани с жестове.

 

Екипът на Атласком (www.atlascom.bg) ще се радва на привилегията да Ви помогне при избора на проектор за домашно кино.Атласком: 5 златни правила за проектор за домашно киноИзборът на проектор за домашно кино може да изглежда обезсърчителен. Във всеки един момент се предлагат много модели, всеки от които има свои собствени уникални предимства и недостатъци, като всеки от тях се обявява за "правилен". Ключът към опростяването на процеса е да определите какво имате нужда и след това да намерите мултимедии, които отговарят на вашите критерии.

 

За да намерите подходящия видео проектор за домашното си кино, прочетете по-долу, за да отговорите на тези пет важни въпроса:

- Какъв формат на картината искате?

- Каква резолюция е най-подходяща за вас?

- Колко ярък би трябвало да е?

- Какъв контраст ви е нужен?

- Какви са вашите инсталационни ограничения?

 

Формат: Когато говорим за формати 4: 3 и 16: 9, говорим за правоъгълната форма на видео изображението или за това, което се нарича съотношение на изображението. Стандартният телевизор има съотношение 4: 3. Това означава, че картината е четири единици широка за всеки три единици височина. Стандартът за HDTV е 16: 9, който е с 16 единици ширина на всеки 9 единици височина. Така че HDTV 16: 9 е хоризонтално по-широк от обикновения телевизор, който за сравнение изглежда почти квадрат.

Но това не са единствените възможни формати, различните филми, музикални видеоклипове и друго съдържание на DVD се предлагат в различни формати, включително 1.33, 1.78, 1.85, 2.00, 2.35, 2.4, 2.5 и така нататък. Съдържанието на Blu-Ray диск, което е с висока разделителна способност, обикновено е 1,78: 1 или по-широко, като популярните съотношения на изображението са 2,35: 1 или 2,4: 1. Така че няма универсален стандарт за правоъгълната форма на видео картина. Едно нещо обаче е ясно: без значение какъв формат изберете, той НЯМА да  отговаря на всички видео материали, които ще искате да гледате в присъщата му резолюция, а ще ги интерполира. Тъй като няма идеално решение, какъв е правилният формат за вашата система?

Най-популярният избор за система за домашно кино е проектор 16: 9 и екран 16: 9. Но някои хора все още харесват по-класическия формат на проектор 4: 3 с екран 4: 3, тъй като всички класически филми преди 1953 г. са направени в този формат. Има и голям интерес към специализираните супер-широкоекранни 2.35: 1 системи. Всяка от тези три конфигурации предлага някои уникални предимства, както и някои недостатъци, които трябва да се имат предвид преди да изберете.

Следващата стъпка е изборът на резолюция.

Разделителната способност на проектора (или по-точно неговата "присъща резолюция") е броя на пикселите, които възпроизвежда за създаването на изображение. Колкото по-висока е резолюцията на проектора, толкова повече пиксели има.

Разделителната способност на проектора е означена с едно или две числа. Присъщата резолюция с две числа може да бъде посочена като "1280x720". Първото число показва колко пиксела има във всеки хоризонтален ред, а второто число е колко пиксела съставляват всяка вертикална колона. Ако умножите двете числа, ще получите общия брой пиксели на изображението. Често резолюцията на проектора е посочена от едно число и буква, като "720p" или "1080p". Това обозначение се отнася до вертикалната разделителна способност или към второто число в обозначението с две цифри, а буквата "p" се отнася до прогресивно сканиране, което обозначава, че цялата картина се показва едновременно (а не редуване на четни и нечетни редове например).

Като цяло, колкото по-висока е резолюцията, толкова по-висока е и цената на проектора. Предимствата на по-високите разделителни способности са, че (a) те могат да показват повече детайли в картината (при условие, че видео сигналът има същата детайлност) и (б) намаляват или премахват видимостта на пикселната структура. И двете са изключително желани в доброто домашно кино.  Разликите в цените не са толкова сериозни, колкото преди 1-2 години, но все още е необходимо да бъдат взети предвид.

Най-новата предлагана резолюция е наречена 4K или Ultra HD. Разделителната способност използва естествена пикселна матрица от 4096x2160 или 3840x2160 - четири пъти пикселите от 1080p. Понастоящем 4K съдържанието е твърде оскъдно, а 4K проекторите са все още доста скъпи.

Понастоящем препоръчваме проектори с разделителна способност 1080p за домашно кино, тъй като цените сега са достъпни за повечето потребители на мултимедии. Ако искате да ползвате проектора и за видео и за данни, трябва да обмислите 1280x800 формат, както и проектори за данни, използващи WUXGA (1920x1200), които са извън обхвата на тази статия.

Яркост: Колко осветление възприемат очите ви от екрана зависи от два фактора: (1) светлинният изход на проектора и (2) отразяващите свойства на екрана.

Има два основни метода за измерване на светлината при мултимедийните проектори. Единият е ANSI луменовата оценка на мултимедията. При него се измерва светлинната енергия, генерирана от самия проектор. Вторият е foot-Lamberts (fL), който отчита екрана и измерва общата светлина, която се отразява обратно към аудиторията. От двата foot-Lamberts (fL)е по-добрият метод при избор на домашното ви кино. Тъй като обаче той зависи от размера на екрана и от фактора на отражение (Gain) на платното, няма спецификация fL, публикувана от производителите на мултимедийни проектори.

Когато става дума за проектори за домашно кино, по-ярко определено не е по-добре. Това, което искате, е проектор, който произвежда достатъчно светлина, за да запълни екрана с добър контраст, но не толкова ярък, че да уморява очите, когато се гледа повече време.

Контрастът е разликата между най-светлите и най-тъмните части на едно изображение. Колкото е по-голяма тази разлика, токлова е по-висок контрастът.

При мултимедийните проектори за бизнес и обучения, яркостта е от първостепенно значение, а контрастът не е толкова важен. При мултимедиите за домашно кино е точно обратното.  Контрастът е може би най-важното измеримо качество на проектора за домашно кино. Проекторът с висок контраст създава картина с дълбок черен цвят и ясни детайли на сенките. Контрастът по същество дава "дълбочина" на видеоизображенията. Проекторът с отличен контраст може да направи двуизмерното изображение да изглежда почти триизмерно.

Контрастните съотношения, отбелязани в спецификациите на проекторите, могат да бъдат отчетени по един от двата начина. Ако той просто казва "Контраст", той обикновено показва съотношението най бялото бяло и най-тъмното черно, което проекторът може да произвежда (Full on/Full off). Ако е посочено "ANSI contrast", съотношението е определено чрез показване на мрежа от бели и черни квадратчета и измерване на относителната яркост на всяко от тях. Контрастът on/off винаги е много по-голям и обикновено се посочва в спецификациите на мултимедиите, но ANSI контрастът е малко по-точно представяне на това, което проекторът ви е в състояние да покаже при която и да е сцена.

Относно инсталацията: и най-добрият прожектор на света е ниезползваем, ако не може да се впише в интериора ви. За да направят мултимедийните проектори лесни за употреба в ралични помещения и с различни по размер екрани, производителите интегрират обективи с мащабиране (зум), или късофокусни обективи.

Обективът с мащабиране може да увеличи или намали прожектираното изображение чрез преместване на вътрешните оптични елементи на обектива. Това позволява на проектора да доставя желания размер на изображението от различни разстояния. Някои проектори имат много ограничен диапазон на увеличение. Например обектив 1.20: 1, понякога отбелязан като 1.2x, означава, че максималният размер на изображението е само с 20% по-голям от минималния размер, постигнати от едно и също разстояние.

Друга функция, която улеснява инсталирането, е изместването на обектива. Това е способността да се движи прожектираното изображение нагоре или надолу, наляво или надясно, като в същото време проекторът остава неподвижен. С тази функция поставяте проектора там, където го искате и регулирате обектива така, че изображението да се побере перфектно на вашия екран.

Ако проекторът няма отместване на обектива, една алтернатива е да наклоните проектора така, че изображението да запълни екрана от позицията, в която искате да поставите проектора. Това обаче ще доведе до трапецовидно изображение. Можете да го изправите с помощта на функцията корекция на трапеца, но това е нещо, което трябва да избегвате, ако е възможно. Корекцията на трапеца кара проектора да използва по-малко пиксели, за да покаже изображението и мащабира изображението, за да се побере в новата по-малка пикселна матрица., т.е. губи се от резолюцията.

При малки помещения или необходимост от разполагане на проектора в близост до екрана използвайте мултимедия с късофокусен обектив. Тези обективи дават възможност да се изпълни екран с диагонал 100 инча само от около метър разстояние (за сравнение обективите с мащабиране ще изпълнят 100 инчов екран от разстояние поне 2.8м). Късофокусните обективи са особено подходящи за класните стаи, за да не се вижда сянка от учители и ученици върху екрана или бялата интерактивна дъска, но в домашното кино също са приложими, най-вече за любителите на компютърни игри, управлявани с жестове.

 

Екипът на Атласком (www.atlascom.bg) ще се радва на привилегията да Ви помогне при избора на проектор за домашно кино.Полезно
Защо да използваме екран за мултимедията си? (защо да използваме прожекционен екран, нужен ли ни е екран)
Въпреки че можете да прожектирате и върху бяла стена, висококачествени...
5 златни правила за проектор за домашно кино
Изборът на проектор за домашно кино може да изглежда обезсърчителен. Във...
Първи стъпки при избор на проектор
За да получите възможно най-добрата картина - независимо дали гледате ф...
Представяме ви робота Fable
Представете си един различен и интересен начин за преподаване.  ...
Новини
Партньори